O Nama

TRIKO CIRKUS TEATAR je profesionalna neovisna kazališna družina koja djeluje već dugi niz godina, a glavni stilski izraz koji koristimo u gotovo svim našim predstavama je suvremeni cirkus.

2009. godine na 5. Festivalu novog cirkusa u Zagrebu, izvedena je naša prva cjelovečernja predstava “POPPINS SILAZI” redateljice Dubravke Crnojević-Carić, što predstavlja i prvu cjelovečernju predstavu u maniri novog cirkusa u Hrvatskoj uopće. Predstava je 2011. Godine izvedena na međunarodnom festivalu novog cirkusa u gradu Permu u Rusiji.

Zadnjih se nekoliko sezona sustavno  bavimo produkcijom predstava baziranih na stilu kazališnog klauna. Od 2010. godine blisko surađujemo sa francusko-američkom klaunicom, glumicom, pedagoginjom i redateljicom Lee Delong.

Osim što je u Hrvatskoj vodila brojne radionice, Lee Delong je za Triko Cirkus Teatar režirala i četiri predstave u maniri kazališnog klauna: 2010. KIKIRIKI,  u veljači 2012. Predstavu SLAVUJ,  koja ujedno označava i prvu cjelovečernju klaunsku predstavu za odrasle u Hrvatskoj,  u prosincu 2012. Predstavu DVIJE I POL SESTRE, te u listopadu 2013. NOĆ ŽIVIH KLAUNOVA – klaunski cabaret, u suradnji s irskim glazbenicima i glumcima sa Sveučilišta u Galwayu, prvu međunarodnu koprodukciju TRIKO CIRKUS TEATRA. U siječnju 2014. godine, premijerno je izvedena “SNJEŽNA KRALJICA”, predstava po istoimenoj Andersenovoj bajci, a koja je u potpunosti izvedena u zraku, na akrobatskim tkaninama.

S predstavom SLAVUJ 2012. godine u kolovozu nastupili smo na festivalu Siguientescena u Queretaru, Mexico. Predstava je uvrštena i u festival Ministarstva kulture Croatie, La Voici, a izvedena je 22.09.2012. u Gargenvilleu, Francuska. U veljači 2013. godine predstavu smo izveli na Muscailt festivalu u Galwayu, Irska,  te u sklopu Europske noći muzeja u Bruxellesu, 16.11. 2013.

Predstava IGLICA nastala u koprodukciji s Malom scenom iz Zagreba, 2014. izvedena je u Keneddy centru u Washingtonu.

Kao rezultat rada Klaunske platforme, u prosincu 2014. godine izveden je klaunski cabaret inspiriran Feydeauovim farsama FEYDEAU…RE…MI… u režiji Lee Delong.

U siječnju 2015. U koprodukciji s Malom scenom postavili smo na veliko veselje malih i velikih, MALU VJEŠTICU.

Za svoj rad dobili smo Nagradu Publike za Neovisno kazalište godine 2011/2012.

Naša je misija oplemeniti i poticati cirkusku umjetnost u Hrvatskoj, kroz produkciju predstava i naše cirkusko učilište, i hrvatski cirkus promovirati diljem svijeta!

Iva Peter Dragan

Rođena sam 28. lipnja 1980. godine u Zagrebu gdje sam 2004. godine diplomirala Engleski jezik i književnost i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

2012. godine upisala sam doktorski studij smjer Interdisciplinarne humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru.

2013. godine maturirala sam Trombon na Srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

1997. godine osnovala sam Kazalište Šipak čija je predstava “Sedma uvertira: Brod” dobila nagradu za najbolju predstavu u cijelini na 40. jubilarnom susretu kazališnih amatera Hrvatske. S predstavom smo nastupili na mnogim kazališnim festivalima diljem svijeta (Norveška, BiH, Rumunjska, Slovenia, Tunis, Litva, Iran, Canada, Tanzania…)

Završila sam brojne kazališne i cirkuske radionice koje su vodili renomirani svjetski pedagozi, redatelji i akrobati: Vlado Krušić, Bruni Krief, Wilfred van den Peppel,  Fons Bennik, Niels Wolfschlager, Scott Wells, Tom Oscar, Lee Delong, Francois Bergois…

U nizu profesionalnih kazališnih produkcija radila sam kao akrobat, koreograf i asistent redatelja te u Triko Cirkus Teatru, kojojeg sam suosnivačica, kao izvođač i cirkuski pedagog na nizu edukativnih projekata:

TRIKO CIRKUS TEATAR je 2013. godine dobio Nagradu publike za najbolje neovisno kazalište u Hrvatskoj.

U zimskom semestru 2012. godine upisala sam doktorski studij Sveučilišta u zadru, smjer Interdisciplinarni humanistički studiji, a radni naslov teme  je “Klaun u teoriji performansa”.

Od 1.1.2015. imam status samostalne umjetnice I član sam Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske.

Vještine: hodanje na štulama, akrobacije na tkanini, ringu, akrobalans, trombon

“MALA VJEŠTICA”, Triko Cirkus Teatar I Mala Scena, r. Ivica Šimić, glumica I producentica

“FEYDEAU…RE…MI…” Triko Cirkus Teatar, r. Lee Delong, glumica I producentica

“TONKICA PALONKICA FRRRR”, Gradsko kazalište Žar Ptica, r. Robert Raponja, suradnica za scenski pokret

“VIŠNJIK”, HNK Varaždin, r. Boris Kobal, suradnica za cirkuske vještine I klauneriju

“LUĐAKINJA IZ CHAILLOTA”, HNK Zagreb,r. Krešimir Dolenčić, suradnica za scenski pokret I klauneriju

“SNJEŽNA KRALJICA”, TRIKO CIRKUS TEATAR, redateljica

“NOĆ ŽIVIH KLAUNOVA” TRIKO CIRKUS TEATAR, r. Lee Delong, glumica i producentica

“KALEIDOSKOP”, TRIKO CIRKUS TEATAR i DUBROVAČKE LJETNE IGRE, autorica projekta i artistica

“CANDIDE”, DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA, r. Krešimir Dolenčić, suradnica za scenski pokret

“IGLICA”, TRIKO CIRKUS TEATAR I MALA SCENA, r. Ivica Šimić,  glumica i pomoćnica režisera

“Dvije I pol sestre”, TRIKO CIRKUS TEATAR, r. Lee Delong, producentica I glumica

“Slavuj”, TRIKO CIRKUS TEATAR, r. Lee Delong, producentica I glumica

– predstava je gostovala u Meksiku, na festivalu Siguientescena, Qeretarro, 12-19.08.2012.,  te u Gragenvillu u sklopu festivala hrvatske kulture u Francuskoj Croatie La Voici

“Kikiriki”, TRIKO, Zagreb, r. Lee Delong, asistenitica režije I producentica

“Maria de Buenosaires”, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, r. Mario Kovač, artistica na štulama

“Intenzivne cirkuske radionice 2011.” TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Ivica i Marica”, Kazalište Trešnja, Zagreb, r. Mateja Koležnik, suradnica za scenski pokret

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2010.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Intenzivne cirkuske radionice 2010.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“La Boheme”, HNK Zagreb, r. Bernard Artaud, klaunica na štulama

“Poppins silazi”, TRIKO, Zagreb r. Dubravka Crnojević-Carić, producentica, asistentica redateljice i glumica

“Dobro tijelo”, ETRA Zagreb, r. Dubravka Crnojević-Carić, asistenitica redateljice

“Vaginini monolozi”, Centar za ženske studije u Zagrebu, r. Dubravka Crnojević-Carić, akrobatkinja i asistentica redateljice

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2009.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Intenzivne cirkuske radionice 2009.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Zlatni danci”, r. Dubravka Crnojević-Carić, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, suradnica za scenski pokret

“Cirkuski slonić Charlie”, Kazalište za slijepe i slabovidne Novi život, r. Anica Tomić, glumica i suradnica za scenski pokret.

“Vaginini monolozi”, Centar za ženske studije u Zagrebu, r. Dubravka Crnojević-Carić, akrobatkinja i asistentica redateljice

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2008.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Intenzivne cirkuske radionice 2008.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Internacionalna akrobatska konvencija 2008.”, TRIKO & DUO UNWUCHT, organizatorica

“San ivanjske noći”, DK Gavella, Zagreb, r. Aleksandar Popovski, akrobatska koreografija i izvedba

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2007.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Akrobatski susret u prirodi 2007”, Centar za kulturu i informacije Maksimir, organizatorica i voditeljica akrobatskih radionica

“Zabranjena ljubav”, Fremantle Hrvatska, casting manager

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2006.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Akrobatski susret u prirodi 2006”, Centar za kulturu i informacije Maksimir, organizatorica i voditeljica akrobatskih radionica

“Zabranjena ljubav”, Fremantle Hrvatska, casting manager

“Cirkuski projekt LIJEVA NOGA  2006.”, TRIKO, Zagreb, organizatorica i voditeljica

“Akrobatski susret u prirodi 2006”, Centar za kulturu i informacije Maksimir, organizatorica i voditeljica akrobatskih radionica

Lee Delong

Lee Delongje američko francuska glumica koja živi i radi u Francuskoj i u Europi zadnjih 30 godina. Njena naobrazba uključuje formalnu edukaciju na West Virginia University kazališnoj katedri i šire studije na  Ecole Jacques Lecoq u Parizu i na Bouffes du Nord s Peterom Brookom.

Lee također piše, režira i poučava. Vodila je brojne radionice za studente glume I profesionalne glumce. Lee je također bila acting coach na filnu Jasmile Žbanić “Na putu”, te pomoćnica redateljice / koreografkinja / koredateljica pozadinskih scena / tekstopisac skladbi na novom filmu Jasimle Žbanić “Love Island”. U istom filmu igrala je i manju ulogu.

Za svoju solo predstavu “Woman Alone” Daria Foa i Franca Rame osvojila je nagradu publike i nagradu za najbolju glumicu na sarajevskom MESS-u 2007. Za istu predstavu dobila je Mravca za virtuoznu izvedbu u Mostaru 2009. Ova predstava je nastala u Theatre du Chaudron, la Cartoucherie u Parizu 2013. u režiji Boba Meyera.

Lee često igra u legendarnom Théâtre du Châtelet u Parizu, gdje je radila  pod redatljeskom palicom Emilia Sagia i Roberta Carsena.

Na velikom ekranu, Lee je radila sa brojnim redateljima kao što su Cedric Klapisch, Luc Beraud, Fabrice Cazaneuve, Julie Delpy, Luc Besson…. U Bessonovom filmu Arthur and the Invisibles  igrala je  Mrs. Kerman, a u The Revenge of Malthazar  u igrala je u sceni sa Miom Farrow. Nedavno je igrala sa Jean Renoom u njegovom novom serijalu Jo Legrand, Cop in Paris.  Na festivalu u Cannesu 2015. Lee je hodala crvenim tepihom promovirajući film Kickback u kojem igra glavnu ulogu.

Zadnjih pet godina blisko surađuje s Triko Cirkus Teatrom kao voditeljica radionica kazališnog klauna i redateljica. Za Triko je režirala pet predstava: Kikiriki (2011.), Slavuj (2012.), Dvije i pol sestre (2012.), Noć živih klaunova (2013.) i Feydeau…re…mi… (2014.).